Amortisör Nedir? Ne İşe Yarar?

Amortisör Nedir? Ne İşe Yarar?

20 Nisan 2022

Sıklıkla taşıt kullanıcıların aşina olduğu bir kavram olan amortisör, sürüş güvenliğini ve konforunu yakından etkileyen bir sistemdir. Bisiklet ve motorlu taşıt başta gelmek üzere araç üretiminde yaygın olarak kullanılan amortisör, aslında hayatın pek çok alanında karşımıza çıkar. O halde makine ve taşıt tekerleklerine monte edilen amortisör nedir ve amortisör ne işe yarar detaylarıyla açıklayalım.

Amortisör Ne İşe Yarar?

Amortisör, dilimize Fransızcadan giren ve makinelerde çalışma esnasında oluşan sarsıntı ile titreşim şiddetini azaltmaya yarayan elemanlara verilen bir isimdir. Otomobil gibi motorlu taşıtlardaki süspansiyon sisteminin vazgeçilmez bir parçası olan amortisör, çeşitli iş makinelerinde ve teçhizatlarda da kullanılır. Bu şekilde harekete bağlı ortaya çıkan titreşimi ve kinetik enerjiyi sönümleyerek, makine ömrünü uzatır. 

 

Peki görev bakımından inceleyecek olursak; amortisör ve amortisör takozu ne işe yarar?

 

Amortisör, takoz ile birlikte;

 

  • Makine üzerine gelen yükü sönümleyerek azaltır. Böylece darbe etkisini ortadan kaldırarak makinenin hasar almasını önler,

  • Titreşim etkisini minimize ederek sürüş ve kullanım rahatlığı sunar,

  • Tekerleklerin ağır yük altında ezilmesini önleyerek hareketi kolaylaştırır,

  • Araç ve ekipmanlardaki gövde hareketini sınırlandırarak, yönün tekerlekler üzerinden kontrol edilmesine yardımcı olur,

  • Engebe ve kasis nedeniyle tekerlekte oluşan aşağı yukarı yönlü hareketi dengeler,

  • Özellikle keskin dönüş hamlelerinde aracın yana yatmasını önleyerek olası iş kazalarını ortadan kaldırır,

  • Makine tekerleklerindeki yol tutuş etkisini artırır ve kullanıcı yorgunluğunu azaltır.

 

Amortisör, bütün bu özellikleri nedeniyle ağır, hafif ve orta sanayi makinelerinde kullanılan en önemli parçalardan biridir. Sanayi ve imalat alanındaki iş kazalarını önleyen, işçi verimini artıran ve işi hızlandıran amortisör, maksimum güvenlik için vazgeçilmezdir.

Amortisör Çalışma Prensibi Nasıldır?

Makineli sanayide, yük taşıma ve hareket kapasitesini artıran amortisörün çalışma mekanizması oldukça basit bir sisteme dayanır. Dolayısıyla amortisör ile ilgili sorunları tespit etmek de aynı ölçüde kolaydır. Tekere bağlanarak yukarı aşağı salınım hareketini dengeleyen amortisörün üzerinde, içinde hidrolik sıvı bulunan bir piston bulunur. Pistonun hareketine bağlı olarak içindeki sıvı sıkışarak küçük deliklerden sızmaya başlar ve teker üzerinde oluşan basıncı dengeler. Böylece yükün oluşturduğu basınç salınım hareketine dönüşür ve tekerlekte kontrol sağlanır.

 

Bununla birlikte, kimi zaman amortisörde patlama veya üst takoz ile ilgili arızalar oluşabilir. Peki amortisör takozu bozulursa veya amortisör patlarsa ne olur?

 

Olası bir patlama halinde, amortisör işlevsiz hale gelir ve buna bağlı olarak makine hareketlerinde savrulma yaşanır. Tekerlek üzerine gelen basınç dengelenmediğinden yol tutuşu ve sürüş konforu ciddi anlamda düşer. Bu sorun çeşitli iş risklerine de kapı aralar. Takoz arızaları ise farklı şekilde oluşabilir. Bu arızaları fark etmek için amortisör üst takozu ne işe yarar, iyi bilinmesi gerekir. 

 

Takoz arızalarında karşılaşılan sorunlar;

 

  • Sürüş esnasında makine yönü değiştirildiğinde rahatsız edici ses oluşması,

  • Yüksek hızlı sürüşlerde veya keskin dönüşlerde sarsıntı yaşanması,

  • Makine kontrolünün zorlaşması ve sürüş güvenliğinde açık oluşması,

  • Makine sisteminin deforme olması,

  • Olası diğer makine arızalarına yol açması ve sistem kullanımını engellemesi,

  • Araçtaki fren dengesinin kaybolması

 

şeklinde sıralanabilir. Bu tür problemlerin oluşması halinde tek çözüm parça değişimidir. Ancak sürüş dengesini sağlamak adına genellikle önerilen, değişimin çift tarafta uygulanması yönündedir. 

Amortisör Arızalarında Tekerleğin Önemi

Amortisör arızalarından korunmanın en etkili yolu, doğru ekipmanı doğru iş için kullanmaktır. Ayrıca özellikle ağır sanayi iş makineleri, kaldırma makineleri, presleme aletleri ve diğer makine tekerleklerinin kaliteli parçalardan yapılmış olması gerekir. Makine üzerine gelen yükü sönümleyerek bütün makine sağlığını koruyan amortisörlü tekerlekler, salınımı ve titreşimi büyük ölçüde azaltan önemli parçalardır. Bu nedenle amortisörlü tekerlek seçiminin;

 

  • Yük kapasitesine,

  • Çalışma ortam sıcaklığına,

  • Makine mekanizmasına,

  • Zemin çizme özelliğine,

  • Kullanım alanına

  • Kullanım ömrüne ve

  • Malzemeye

 

göre yapılması gerekir. Bu parametreleri göz önünde bulundurarak ekipman ömrünü uzatmanız ve riskli iş kazalarını minimize etmeniz mümkün olur. 

 

Siz de amortisör ne demek detaylı bilgi almak ve amortisörlü tekerlek modellerini incelemek isterseniz e-Tekerlek kalitesine başvurabilirsiniz. Kullandığınız ekipmanlarda yüksek performans elde etmek ve iş verimini artırmak için e-Tekerlek.com adresini ziyaret ederek çeşit çeşit tekerlek modeline göz atabilirsiniz.



Blog Yazılarımız
Tümünü Görüntüle
Bilya Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı endüstrilerde işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ya da üretilen şeylerin verimliliğinin artması için küçük ama son derece işlevsel parçalar bulunur. İşte bilyalar da bu parçalardan biridir. Rulmanlarda, taşıma sistemlerinde, üretim makinelerinde ve daha çok farklı alanda karşımıza çıkan bilyalar boyut, malzeme ve tasarım bakımından farklı özellikler gösterebilir. Bu da farklı endüstrilere ve ihtiyaçlara karşılık vermesi anlamına gelir. Peki farklı endüstrilerde kullanılan ve işleri...
Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri
Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Polyamid Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Farklı endüstriler üretim süreçlerinde, ihtiyaçları dahilinde dayanıklılığı, esnekliği, ısıya karşı dayanıklılığı, maliyetlerinin düşüklüğü ve daha pek çok faktöre bağlı olarak çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin ihtiyaçları karşılaması önemli olduğu kadar, maliyetleri düşürmesi ve olabilecek en iyi tüketici ürünlerini ortaya çıkarması da önemlidir. Bu anlamda son yüzyılın en yaygın kullanılan malzemelerinden biri polyamid ya da poliamit olarak karşımıza...
Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?
Ağır Sanayi Tekerleği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağır sanayi sektöründe hem hammaddelerin hem de nihai ürünlerin taşınması önemli işlerden biridir. Dolayısıyla lojistik alanında kullanılan araçlar ve bu araçların tekerleri de son derece önemlidir. Peki ağır sanayi tekerleği nedir, ne gibi özellikler sunar ve farklı alanlarda kullanılan ağır sanayi tekerleklerinin kullanım alanları nelerdir?
Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık...
Sanayi Nedir? Sanayi Örnekleri Nelerdir?
Türkiye, organize sanayi bölgelerinin sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca çok sayıda limana sahip olması ihracat ve ithalat faaliyetleri bakımından da son derece önemli. Sanayi faaliyetleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişim göstermeye devam ediyor. Ülkelerin ekonomik olarak gelişmesini ve toplumsal refahın yükselmesini sağlayan en önemli lokomotiflerden biri olarak kabul edilen sanayi nedir ve sanayi ürünleri nelerdir?
Çelik Nedir? Hammaddesi Nedir?
İnşaat, otomotiv, enerji ve makine de dahil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan çelik, bugün üretim süreçlerinin de en önemli malzemelerinden biri durumunda. Sahip olduğu özellikler sayesinde maksimum bir dayanıklılık sunan bu ürün hem ekonomik olması hem de üretim süreçlerinin kolay olması nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor. Çelik malzemeler ile hem günlük olarak kullandığımız pek çok araçta hem de devasa yapılarda karşılaşmak mümkün. Peki çelik...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.