Krom Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Krom Nedir? Özellikleri Nelerdir?

14 Ağustos 2023

Farklı endüstriler kendi ihtiyaçlarına göre çok sayıda malzeme ve maden kullanıyor. Sık kullanılan madenlerden biri de krom. Dayanıklılık ve estetik görünüm gibi özellikleri ile krom madeni günlük hayatta kullandığımız pek çok ürünün içerisinde mevcut. Peki krom madeni nerelerde kullanılır ve kullanıldığı alanlarda ne gibi avantajlar sağlıyor?

 

Krom Nedir?

 

Doğada bulunan kimyasal bir element olan krom metal ve parlak bir görünüme sahiptir. Atom numarası 24 olan ve “Cr” sembolü ile gösterilen element metal yüzeylere kaplanır ve paslanmanın önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca farklı alaşımların bir bileşeni olarak da kullanılabilir. Dirençli bir malzeme olması nedeniyle bugün pek çok sektör içerisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Krom metal yüzeylerin korunmasının yanı sıra estetik görünümün iyileştirilmesi gibi bir amaçla da kullanılabilir. Çelik alaşımlar ile birlikte kullanıldığında mukavemeti artırır.

 

Krom Nerede Kullanılır? Kullanım Alanları

 

Krom çeşitli sektörlerde farklı amaçlarla kullanılabilir. Krom elementinin yaygın kullanım alanlarından bazılarını şu şekilde listelemek mümkün:

 

  • Otomotiv sektörü içerisinde araçların dış trim parçaları, egzoz sistemleri, jantları ve kaplamaları,

  • Yapı ve inşaat sektöründe kapı ve pencere aksesuarları, banyo armatürleri, merdiven korkulukları ve mutfak tezgahları,

  • Elektronik endüstrisinde dayanıklılık sağlamak, iletkenlik yaratmak ve elektromanyetik koruma sağlamak için telefon, bilgisayar ve diğer elektronik cihazlarda,

  • Çatal, bıçak, tencere ve tava gibi mutfak ekipmanlarında,

  • Cerrahi aletler ya da protezler gibi tibbi araç ve cihazlarda,

  • Mobilya ve aydınlatma ürünlerinde,

  • Sanayi ve enerji sektörü içerisinde vanalarda, boru hatlarında ve tesis ekipmanlarında.

 

Bunlar kromun kullanım alanları arasından yalnızca bazılarıdır. Ayrıca pek çok farklı sektörlerde kullanılan önemli bileşenlerden olan civatalı ve burçlu krom menteşe modelleri de farklı amaçlar için kullanılabilir. Hem kapı ve pencereler için, hem çöp kovaları ve benzer ekipmanlar için krom tutamak modelleri de yaygın olarak tercih edilir.

 

Kromun Özellikleri Nelerdir?

 

Kromun bu kadar farklı sektörlerde bu kadar farklı amaçlarla kullanılıyor olmasının en temel nedeni korozyona karşı maksimum direnç gösteriyor olmasıdır. Ayrıca kromun özellikleri ve sundukları ise şu şekilde:

 

  • Oksidasyon ve korozyonu önleyerek malzemelerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar,

  • Sıcaklığa, aşınmaya ve kimyasal maddelere karşı dayanıklıdır,

  • Pürüzsüz ve estetik bir görünüme sahiptir,

  • Yüksek sıcaklıklara kolaylıkla uyum sağlar ve dayanıklılık gösterir,

  • Elektriksel iletkenliği bulunduğu için elektronik eşyalarda kullanılabilir,

  • Kimyasallar ile temas ettiği zaman herhangi bir reaksiyona girmez ve bozulmaz,

  • Kolay temizlenebilir olması sebebiyle hijyeniktir,

  • Yüksek yoğunluğa sahip bir elementtir.

 

Yalnızca bu özelliklere bakarak bile krom nedir anlamak mümkün. Krom aynı zamanda yüksek sıcaklığa sahip ortamlarda kullanılan taşıma ekipmanlarının tekerleklerinde de ısı dayanıklılığı sayesinde kullanılır.

 

Krom Kullanmanın Avantajları

 

Aslında krom malzemenin özellikleri ve krom nerede kullanılır sorusunun cevabı krom kullanmanın avantajlarını da göz önüne seriyor. Fakat krom kullanmanın avantajlarına dair şöyle kısa bir liste yapılabilir:

 

  • Paslanmayı önler,

  • Diğer malzemeler ile mukayese edildiğinde estetik bir görünüme sahiptir,

  • Dayanıklı ve uzun ömürlüdür,

  • Kolay temizlenebilir,

  • Hijyeniktir,

  • Geri dönüştürülebilir olduğu için çevre dostudur,

  • Yüksek ısı direncine sahiptir,

  • Elektriksel iletkenliği yüksektir,

  • Yüksek mekanik dayanıma sahiptir,

  • Kimyasallara karşı direnç gösterir,

  • Anti-yapışma özelliği bulunur,

  • Yüksek yansıtma özelliğine sahiptir.

 

Siz de yüksek ısı dayanıklılığı ve paslanmayı önleyen özellikleri ile krom malzemeler kullanmak; tekerlek, tutamak ve menteşe gibi malzemelere hızlı bir şekilde sahip olmak isterseniz, e-Tekerlek.com’u tercih edebilirsiniz.

Blog Yazılarımız
Tümünü Görüntüle
Bilya Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı endüstrilerde işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ya da üretilen şeylerin verimliliğinin artması için küçük ama son derece işlevsel parçalar bulunur. İşte bilyalar da bu parçalardan biridir. Rulmanlarda, taşıma sistemlerinde, üretim makinelerinde ve daha çok farklı alanda karşımıza çıkan bilyalar boyut, malzeme ve tasarım bakımından farklı özellikler gösterebilir. Bu da farklı endüstrilere ve ihtiyaçlara karşılık vermesi anlamına gelir. Peki farklı endüstrilerde kullanılan ve işleri...
Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri
Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Polyamid Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Farklı endüstriler üretim süreçlerinde, ihtiyaçları dahilinde dayanıklılığı, esnekliği, ısıya karşı dayanıklılığı, maliyetlerinin düşüklüğü ve daha pek çok faktöre bağlı olarak çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin ihtiyaçları karşılaması önemli olduğu kadar, maliyetleri düşürmesi ve olabilecek en iyi tüketici ürünlerini ortaya çıkarması da önemlidir. Bu anlamda son yüzyılın en yaygın kullanılan malzemelerinden biri polyamid ya da poliamit olarak karşımıza...
Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?
Ağır Sanayi Tekerleği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağır sanayi sektöründe hem hammaddelerin hem de nihai ürünlerin taşınması önemli işlerden biridir. Dolayısıyla lojistik alanında kullanılan araçlar ve bu araçların tekerleri de son derece önemlidir. Peki ağır sanayi tekerleği nedir, ne gibi özellikler sunar ve farklı alanlarda kullanılan ağır sanayi tekerleklerinin kullanım alanları nelerdir?
Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık...
Sanayi Nedir? Sanayi Örnekleri Nelerdir?
Türkiye, organize sanayi bölgelerinin sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca çok sayıda limana sahip olması ihracat ve ithalat faaliyetleri bakımından da son derece önemli. Sanayi faaliyetleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişim göstermeye devam ediyor. Ülkelerin ekonomik olarak gelişmesini ve toplumsal refahın yükselmesini sağlayan en önemli lokomotiflerden biri olarak kabul edilen sanayi nedir ve sanayi ürünleri nelerdir?
Çelik Nedir? Hammaddesi Nedir?
İnşaat, otomotiv, enerji ve makine de dahil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan çelik, bugün üretim süreçlerinin de en önemli malzemelerinden biri durumunda. Sahip olduğu özellikler sayesinde maksimum bir dayanıklılık sunan bu ürün hem ekonomik olması hem de üretim süreçlerinin kolay olması nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor. Çelik malzemeler ile hem günlük olarak kullandığımız pek çok araçta hem de devasa yapılarda karşılaşmak mümkün. Peki çelik...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.