Kulp Nedir?

Kulp Nedir?

21 Şubat 2023

Kulp; makinelerde, makine kapaklarında; çekmece, kazan, tencere, fincan, dolap gibi eşyalarda kaldırmak, açmak, tutmak gibi eylemlerin gerçekleştirilmesine yarayan tutulan ya da elle birebir ilişkide olan çevrilen, kavranan genel olarak halka ve hafif kavisli şekilde bükülmüş tutma aracıdır.

Kökeni Yunancadan gelmektedir. Kulp kavramının ortaya çıkışı bilinmemekle birlikte bir nesneye tutturularak o nesnenin hareket etmesine yardımcı olan parça olarak tanımlanması bizi ilk çağlardan, ilk ürünlerden itibaren konu olduğunu göstermektedir. Tutacak, kol, sap olarak da nitelendirilebilen kulpu ilk çağdaki el aletlerinde, yapılan ilk çömleklerde yokken zamanla çömleklere de dahil olduğunu görüyoruz.

 

Kulp Neden Kullanılır?

Endüstri Devrimi öncesi, ürünün tek tipleşmesi ve seri üretime başlanmasından önce zaanatkarların ürüne ve döneme göre özelleşmiş kulplar tasarlaması söz konusu. Barok, gotik, art nouveau gibi dönemler birbirinden net ayrılabilecek ürünler yaratırken ürünlere ait kulpları da etkilemiştir.

Günümüzde ise kulp pek çok farklı modeliyle pek çok farklı üründe kullanıma yardımcı oluyor. Kulplar esasen ürün semantiğinde itme-çekme hareketini ifade etse de ürününe özelleşerek çevirme, basma hareketlerine de referans vererek ürüne özel kullanımı sağlamaktadır.

 

Örneğin tencere, vazo, kazan gibi ürünlerde kulp tutmayı, kavramayı ifade ederek taşıma ve kaldırma kolaylığını sağlarken dolap, çekmece kulpları itip çekme ile açma kapamayı ifadelendirir. Kapı, pencere kulpları ise bunlara ek olarak çevirme hareketini de içerebilir. Kilitlenebilen kimi kapılar ise hareket yeteneğini kazanabilmek için basma hareketine ihtiyaç duyar.

Kulplar endüstriyel alanda da endüstriyel malzeme, makine ekipmanı/ parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Kulp Çeşitleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

 

Birçok alanda kullanımı bulunan kulpları ev tipi ve sanayi ya da endüstriyel olarak ayırabiliriz.

Dolap kulpu, çekmece kulpu, vazo kulpu, tencere kulpu gibi çeşitlendirebileceğimiz ev tipi kulpları bulunmaktadır.

 

Ev tipi kulpların yanı sıra sanayi tipi kulplara baktığımızda panolarda, makine kapaklarında ve çeşitli makine ekipmanlarında kullanılmaktadır. Aynı zamanda kulplar spor aletlerinde de ağırlık sabitlemek ve değiştirmek için çokça kullanılmaktadır.

Kulp çeşitleri şekil ve üretildiği malzemesine göre değişmektedir.

Bunlara örnek olarak yıldız kelebek bakalit kulplar vardır. Yıldız kelebek bakalit kulpların ise cıvatalı bakalit kulp ve burçlu bakalit kulp olarak çeşitleri vardır.

 

 

Bir diğer çeşidi plastik malzemeden üretilmiş yonca kulplardır. Plastik yonca kulpların turuncu ve siyah olarak iki renk seçeneği bulunmaktadır. Ve her iki renginde de plastik yonca kulpların cıvatalı ve burçlu seçenekleri bulunmaktadır.

 

Plastik kulplardan bir diğeri ise kulpun üst kısmının delik/açık olduğu DELİKLİ PLASTİK TUTAMAK lardır. Delikli plastik tutamaklarda da ise 6 köşeli delikli plastik tutamak ve 4 köşeli delikli plastik tutamak olmak üzere iki farklı seçeneği vardır.

 

Aynı şekilde plastik t kollar da ise cıvatalı ve burçlu seçenekler ve farklı ölçü seçenekleri mevcuttur.

 

Delikli köşeli plastik kulplara benzer şekilde kulpun üst kısmının kapalı olan seçeneği de vardır. Bu da 4 köşeli plastik kulptur. Dört köşeli plastik kulpun da cıvatalı ve burçlu olmak üzere seçenekleri vardır.

 

 

Plastik T kola benzer şekilde plastik kelebek kulplar vardır. Kelebek Plastik Kulpların da cıvatalı ve burçlu seçenekleri mevcuttur. Farklı ölçüleri için sekmesinden plastik kelebek kulplara ulaşarak inceleyebilirsiniz.

 

Birde küre şeklinde kulplar vardır. Küre kulplar için ise plastik ve bakalit malzemelerden seçenekleri mevcuttur. Plastik küre kulplara ve kulplara ulaşabilirsiniz.

 

Yıldız kulplarda birde plastik seçeneği mevcuttur. 3 kollu gibi görünen yıldız plastik kulplara e-tekerlek.com da kulplar/tutamaklar sekmesinden ulaşabilirsiniz.

Blog Yazılarımız
Tümünü Görüntüle
Bilya Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı endüstrilerde işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ya da üretilen şeylerin verimliliğinin artması için küçük ama son derece işlevsel parçalar bulunur. İşte bilyalar da bu parçalardan biridir. Rulmanlarda, taşıma sistemlerinde, üretim makinelerinde ve daha çok farklı alanda karşımıza çıkan bilyalar boyut, malzeme ve tasarım bakımından farklı özellikler gösterebilir. Bu da farklı endüstrilere ve ihtiyaçlara karşılık vermesi anlamına gelir. Peki farklı endüstrilerde kullanılan ve işleri...
Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri
Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Polyamid Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Farklı endüstriler üretim süreçlerinde, ihtiyaçları dahilinde dayanıklılığı, esnekliği, ısıya karşı dayanıklılığı, maliyetlerinin düşüklüğü ve daha pek çok faktöre bağlı olarak çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin ihtiyaçları karşılaması önemli olduğu kadar, maliyetleri düşürmesi ve olabilecek en iyi tüketici ürünlerini ortaya çıkarması da önemlidir. Bu anlamda son yüzyılın en yaygın kullanılan malzemelerinden biri polyamid ya da poliamit olarak karşımıza...
Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?
Ağır Sanayi Tekerleği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağır sanayi sektöründe hem hammaddelerin hem de nihai ürünlerin taşınması önemli işlerden biridir. Dolayısıyla lojistik alanında kullanılan araçlar ve bu araçların tekerleri de son derece önemlidir. Peki ağır sanayi tekerleği nedir, ne gibi özellikler sunar ve farklı alanlarda kullanılan ağır sanayi tekerleklerinin kullanım alanları nelerdir?
Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık...
Sanayi Nedir? Sanayi Örnekleri Nelerdir?
Türkiye, organize sanayi bölgelerinin sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca çok sayıda limana sahip olması ihracat ve ithalat faaliyetleri bakımından da son derece önemli. Sanayi faaliyetleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişim göstermeye devam ediyor. Ülkelerin ekonomik olarak gelişmesini ve toplumsal refahın yükselmesini sağlayan en önemli lokomotiflerden biri olarak kabul edilen sanayi nedir ve sanayi ürünleri nelerdir?
Çelik Nedir? Hammaddesi Nedir?
İnşaat, otomotiv, enerji ve makine de dahil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan çelik, bugün üretim süreçlerinin de en önemli malzemelerinden biri durumunda. Sahip olduğu özellikler sayesinde maksimum bir dayanıklılık sunan bu ürün hem ekonomik olması hem de üretim süreçlerinin kolay olması nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor. Çelik malzemeler ile hem günlük olarak kullandığımız pek çok araçta hem de devasa yapılarda karşılaşmak mümkün. Peki çelik...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.