Oksitlenme Nedir? Nasıl Önlenir?

Oksitlenme Nedir? Nasıl Önlenir?

14 Ağustos 2023

Genellikle metal ürünlerde gerçekleşen ve dayanıklılık sorunlarına yol açan oksitlenme pek çok kişi ya da kurum için ekstra maliyetler yaratabilir. Peki oksitlenme ne demek ve oksitlenme sorununu engellemek, oksitleri temizlemek için ne gibi önlemler almak gerekiyor?

 

Oksitlenme Nedir?

 

Herhangi bir maddenin oksijenle reaksiyona girmesi sonucu kimyasal ve fiziksel özelliklerinde meydana gelen değişimler oksitlenme olarak adlandırılır. Oksitlenme yaygın olarak metallerin üzerinde görülür ve kendisini kahverengi ya da turuncu renk tabakaları ile gösterir. Ayrıca oksitlenme yalnızca metallerde değil, aynı zamanda elektronik cihazlarda ya da organik maddelerde de meydana gelebilir. Peki oksitlenme neden olur ve nasıl önlenir?

 

Oksitlenme Neden Oluşur?

 

Oksijen ya da nem ile temas eden metallerde kimyasal tepkime sonucu yanma meydana gelir. Bir metalin oksitlenme aşamaları şunlardır:

 

  • Oksijen ya da nem ile temas eden metal elektron (anot) kaybına uğrar ve paslanma süreci başlar,

  • Ortamda bulunan oksijen elektron (katot) kazanmaya başlar,

  • Elektrolitler sayesinde anot ve katot arasında elektron değişimi gerçekleşir,

  • Oksitlenme başlar ve metaller sahip oldukları özelliklerin bir kısmını kaybeder.

 

Oksitlenme sonucunda yalnızca metalin görünümü değişmekle kalmaz, aynı zamanda dayanıklılığı da azalır. Ayrıca oksitlenme genel olarak doğal yollarla gerçekleşir.

 

Oksitlenme Türleri Nelerdir?

 

Oksitlenme genellikle metaller ile özdeşleştirilen bir kavram olsa da yalnızca bununla sınırlı değildir. Karşılaşılabilecek oksitlenme türleri ise şunlardır:

 

  • Metallerin yüzeyini kaplayan, pas gibi görünen ve metalik maddelerin oksijen ile reaksiyona girmesi ile meydana gelen metalik oksitlenme.

  • Solunum sürecinde canlı organizmaların oksijeni kullanıp enerji üretmesi ile ortaya çıkan biyolojik oksitlenme. Biyolojik oksitlenme hücrelerde meydana gelen kimyasal tepkimeler sırasında reaksiyon gerçekleşmesi ve enerji açığa çıkması durumudur.

  • Organik maddelerin oksijenle tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkan organik oksitlenme.

  • Elektrokimyasal hücrelerde anot reaksiyonuna bağlı elektron kaybı ile meydana gelen elektrokimyasal oksitlenme.

  • Güneş ışınlarına maruz kalan bazı maddelerin ışık enerjisini absorbe etmesi ile meydana gelen foto-oksidasyon.

 

Oksitlenmenin meydana gelmesi genellikle istenmeyen bir durum kabul edilir. Bu yüzden oksitlenmeyi önleyici hamleleri yapmak gerekir. Peki oksitlenme nasıl temizlenir ve nasıl önlenir?

 

Oksitlenme Nasıl Önlenir?

 

Oksitlenme metal eşyaların ya da malzemelerin dayanıklılığını zayıflattığı için problem yaratır ve çoğu zaman ek masraflar yaratır. Bu yüzden oksitlenmeye neden olabilecek faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir. Oksitlenme oluşumunu geciktirmek ya da önlemek için yapılabilecekler ise şunlardır:

 

  • Metallere krom eklemek ya da krom kaplamak dayanıklılığını arttırır ve metalleri paslanmaz hale getirir. Ayrıca ısıya karşı da daha yüksek direnç gösterebilirler.

  • Paslanmaz boyalar kullanmak oksitlenmeyi geciktirir ve metalleri çok daha uzun ömürlü bir hale getirir.

  • Metallerin yüzeyi ince bir çinko tabakası ile kaplanabilir. Bu yöntem galvanizleme olarak da adlandırılır.

  • Pas önleyici yağ ya da vernik uygulaması yapılabilir.

  • Metaller ya da diğer malzemeler kuru ortamda saklanabilir.

  • Temizlik ve bakım işlemlerinin düzenli olarak yapılması gerekir.

 

Malzemeleri uzun ömürlü olarak kullanmak için oksitlenme nedir sorusuna yanıt vermek yeterli değil. Nitekim oksitlenme nasıl giderilir bilmek, bu malzemeleri daha uzun ömürlü olarak kullanmanıza yardımcı olur.

 

Oksitlenme Nasıl Temizlenir?

 

Malzemeler üzerindeki oksitlenmeyi temizlemek için uygulayabileceğiniz birden fazla yöntem bulunur. Bu yöntemler şunlardır:

 

  • Deterjan, temizleyici, sabun ve sıcak su yardımıyla metaller üzerindeki oksitlenmeleri temizleyebilirsiniz,

  • Limon suyu ya da sirke gibi asidik ve doğal yöntemler ile temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz,

  • Eğer metalin altından daha temiz bir yüzey çıksın istiyorsanız zımparalama yöntemini kullanabilirsiniz,

  • Pas temizleyici ürünler kullanabilirsiniz,

  • Oksitlenmenin çok derin ve zorlu olduğu durumlarda profesyonel yardım alabilirsiniz.

 

Endüstriyel ortamlarda kullanılan taşıma ekipmanlarının tekerleklerinin oksitlenmesi, taşımanın da verimli şekilde gerçekleşmesini engeller. Bu yüzden paslanmaz çelik tekerlek modellerine yönelmek gerekir. Siz de paslanmaz çelik tekerlek modellerini hızlı şekilde sipariş etmek isterseniz, e-Tekerlek.com’u tercih edebilirsiniz.

Blog Yazılarımız
Tümünü Görüntüle
Bilya Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı endüstrilerde işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ya da üretilen şeylerin verimliliğinin artması için küçük ama son derece işlevsel parçalar bulunur. İşte bilyalar da bu parçalardan biridir. Rulmanlarda, taşıma sistemlerinde, üretim makinelerinde ve daha çok farklı alanda karşımıza çıkan bilyalar boyut, malzeme ve tasarım bakımından farklı özellikler gösterebilir. Bu da farklı endüstrilere ve ihtiyaçlara karşılık vermesi anlamına gelir. Peki farklı endüstrilerde kullanılan ve işleri...
Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri
Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Polyamid Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Farklı endüstriler üretim süreçlerinde, ihtiyaçları dahilinde dayanıklılığı, esnekliği, ısıya karşı dayanıklılığı, maliyetlerinin düşüklüğü ve daha pek çok faktöre bağlı olarak çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin ihtiyaçları karşılaması önemli olduğu kadar, maliyetleri düşürmesi ve olabilecek en iyi tüketici ürünlerini ortaya çıkarması da önemlidir. Bu anlamda son yüzyılın en yaygın kullanılan malzemelerinden biri polyamid ya da poliamit olarak karşımıza...
Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?
Ağır Sanayi Tekerleği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağır sanayi sektöründe hem hammaddelerin hem de nihai ürünlerin taşınması önemli işlerden biridir. Dolayısıyla lojistik alanında kullanılan araçlar ve bu araçların tekerleri de son derece önemlidir. Peki ağır sanayi tekerleği nedir, ne gibi özellikler sunar ve farklı alanlarda kullanılan ağır sanayi tekerleklerinin kullanım alanları nelerdir?
Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık...
Sanayi Nedir? Sanayi Örnekleri Nelerdir?
Türkiye, organize sanayi bölgelerinin sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca çok sayıda limana sahip olması ihracat ve ithalat faaliyetleri bakımından da son derece önemli. Sanayi faaliyetleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişim göstermeye devam ediyor. Ülkelerin ekonomik olarak gelişmesini ve toplumsal refahın yükselmesini sağlayan en önemli lokomotiflerden biri olarak kabul edilen sanayi nedir ve sanayi ürünleri nelerdir?
Çelik Nedir? Hammaddesi Nedir?
İnşaat, otomotiv, enerji ve makine de dahil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan çelik, bugün üretim süreçlerinin de en önemli malzemelerinden biri durumunda. Sahip olduğu özellikler sayesinde maksimum bir dayanıklılık sunan bu ürün hem ekonomik olması hem de üretim süreçlerinin kolay olması nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor. Çelik malzemeler ile hem günlük olarak kullandığımız pek çok araçta hem de devasa yapılarda karşılaşmak mümkün. Peki çelik...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.