Polikarbonat Nedir?

Polikarbonat Nedir?

21 Şubat 2023
sdöfkmsdf

Polikarbonat malzeme plastik grubuna dahil olan malzeme grubudur. Fakat standart plastik malzeme niteliklerden oldukça üstün ve gelişmiştir. Polikarbonat malzemesi aslında termoplastik malzemeler grubuna dahil bir üründür. Termoplastik malzemenin geliştirilmiş versiyonu olan polikarbonat kolay ısınması ve kolay şekillendirilmesinden dolayı da oldukça fazla tercih edilmektedir.

Polikarbonatlar özellikle inşaat sektöründe kullanılan ve birçok etkene karşı dayanıklılık sağlayan maddelerdir. Günlük hayatta da kullanılan birçok malzemenin üretiminde rol oynamaktadır. Işığı tamamen geçiren ve ısı ya da darbelere karşı dayanıklı olan bu maddeler her gün karşılaştığımız ürünlerin içerisinde yer alabilmektedir. Polikarbonat maddesi kolayca şekil alabilmektedir ve bu maddelerden levhalar üretilmektedir

 

Polikarbonatın Fiziksel/Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

 

Polikarbonat plastikler normalde şekilsiz ve saydam termoplastiklerdir. İşlenmiş

durumdaki Polikarbonat, çeşitli renklerde saydam ve yarı saydamdır bu sebeple cama alternatiftir. Polikarbonat, bisfenol A (BPA) ile fosgen COCI2 arasındaki kimyasal reaksiyonlarla üretilir.

Polikarbonat maddesi adını kendi kimyasal omurgasında yer alan karbon gruplarından almaktadır. Daha açık bir ifade ile içinde uzun molekül zincirinde karbon grupları ile birbirine bağlanan fonksiyonel gruplara sahip olmasıdır.

Darbeye karşı dayanıklılığı, mekanik dayanıklılığı ve ısıya olan dayanıklılığı ile polikarbonat maddeler diğer plastik maddelere göre çok daha kaliteli ve uzun ömürlü bir kullanım sunmaktadır.

 PC “termoplastik” (“termoset” in aksine) olarak sınıflandırılmıştır ve isim plastiğin ısıya tepki vermesiyle ilgilidir. Termoplastik malzemeler erime noktası sıvı hale geçme derecesi Polyamid durumunda 155 derecedir. Termoplastikler ile alakalı önemli bir özellik, erime noktasına kadar ısıtılabilmeleri, soğutulmaları ve önemli bir bozulma olmaksızın tekrar ısıtılabilmeleridir.

 

Polikarbonat Nasıl Kullanılır? Kullanım Alanları Nelerdir?

 

Polilkarbonat, tıbbi cihazlarda, koruyucu donanımlarda, otomotiv parçalarında, seralarda, dijital disklerde (CD, DVD ve Blu-ray) ve dış aydınlatma armatürlerinde yaygın olarak kullanılır. PC ayrıca iyi ısı direncine sahiptir ve önemli ölçüde malzeme bozulması olmaksızın alev geciktirici malzemelerle birleştirilebilir. Polikarbonat plastikler, şekil olarak darbeye karşı dayanıklı “cam benzeri” yüzeylerde olduğu gibi daha dayanıklı, sağlam malzemeler için kullanılmaları bakımından mühendislik plastikleridir. Optik ve mekanik özellikler açısında üstün değerlere ve özelliklere sahip olması nedeni ile gözlük camı yapımında sıklıkla kullanılmaktadır

Polikarbonatlar darbeye karşı yüksek dayanıklılığa sahip olup, yüksek ışık geçirgenliği nedeni ile genel olarak seralarda ya da çatıların inşasında kullanılmaktadır.

 

Polikarbonat Nasıl Üretilir?

 

Polikarbonat, diğer plastikler gibi, hidrokarbon yakıtların damıtılmasıyla “fraksiyonlar” adı verilen daha hafif gruplara damlatılarak başlar, bunların bazıları plastik üretmek için diğer katalizörler ile bir araya getirilir.

 

Polikarbonat Dayanıklı Mıdır?

 

Polikarbonat, şeffaflık ve büyük darbelere karşı dayanımı gerektiren uygulamalar için son derece kullanışlı bir plastiktir. Örneğin Cam ve doğal bir UV filtresinde kullanılmak üzere hafif bir alternatif malzemedir, bu yüzden genellikle gözlüklerde kullanılır. Aşırı ısıya tepki olarak sıvı forma indirgenir, ancak büyük bir kalite kaybı olmadan tekrar soğutulabilir.

 

Polikarbonat Sağlığa Zararlı Mıdır?

 

Polikarbonatın bazı türleri, hidroliz (su ile temasta malzemede bozulma) sırasında Bisfenol A (BPA) serbest bırakmak için gıda ile temas eden durumlarda zararlı olabilmektedir. En yaygın olarak üretilen polikarbonat türleri BPA ve COCl 2 kombinasyonu ile üretilir, ancak bozulabilir gıda veya su içeren uygulamalar için özellikle BPA içermeyen polikarbonatlar vardır.

Devlet finansmanı ile yapılan çalışmaların çoğu, BPA’nın sağlık açısından tehlikeli bir risk oluşturduğunu, birçoğu da tıbbi risklere sahip olmadığını göstermiştir. BPA’nın olumsuz etkileri ile ilgili çelişkili çalışmalardan bağımsız olarak, belirli Polikarbonat tiplerinin serbest bırakılmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu, “BPA içermeyen” polikarbonat ürünlerinin (yaygın olarak konserve kavanozları gibi tüketici ürünlerinde) ortaya çıkmasına yol açmıştır.

 

Polikarbonatın Avantajları Nelerdir?

 

Polikarbonatın çok çeşitli faydaları vardır ve bu da onu popüler bir plastik haline getirir. Son derece hafif olmasının yanı sıra son derece dayanıklıdır, bu da onu pencereler için ideal bir alternatif haline getirir. Aslında, bir polikarbonat tabakası bir cam bölmeden 250 kat daha güçlüdür ve kırılmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Sonuç olarak, polikarbonat genellikle güvenlik veya dayanıklı, uzun ömürlü tüketici ürünleri yapmak için kullanılır.

Polikarbonatın birden fazla faydası vardır bu da onu çeşitli amaçlar için ideal kılar. İşte polikarbonatın şaşırtıcı özelliklerinden sadece birkaçı;

 

  • Yüksek Optik Netlik: Polikarbonat son derece şeffaftır ve sonuç olarak camla karıştırılabilir.
  • Isı Yalıtımı: Polikarbonatlar camdan %60’a kadar daha iyi ısınır. Bu nedenle polikarbonat genellikle seralarda ve enerji verimli binalarda kullanılır.
  • Kurulumu Kolay: Dayanıklı ve hafif bir plastik olan polikarbonatın, özellikle bir çerçeve veya bir destek yapısı yardımıyla montajı kolaydır.
  • Çok Yönlü: Polikarbonat, levhalar, paneller, çubuklar, borular ve daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli şekillerde kalıplanabilir.
  • Şekillendirmesi Kolay: Polikarbonat, daire testere veya dekupaj testeresi gibi standart ağaç işleme aletleriyle kesilebilir.
  • Sürdürülebilir: Termoplastik olarak polikarbonat, plastiği sıvı hale gelene kadar ısıtıp ardından yeni bir şekle kalıplayarak kolayca geri dönüştürülebilir.

 

Polikarbonatın Dezavantajları Nelerdir?

 

Polikarbonatın darbelere olan dayanımı nedeniyle bilinmesine rağmen, çizilmeye karşı çok hassastır. Bu nedenle, bir çift camdaki polikarbonat lensler gibi saydam yüzeyler tipik olarak koruma için çizilmeye karşı dayanıklı bir tabaka ile kaplanacaktır.

 

Polikarbonat Tekerleklerin Farkı Nedir?

 

Polikarbonat plastik bir termoplastiktir. Termoplastik olarak polikarbonat yüksek derecede darbeye ve kırılmaya karşı dayanıklılık olarak diğer termoplastiklere göre daha kuvvetlidir.

Aynı zamanda renksiz olmasıyla hem kullanılacak zeminde iz yapmaz leke bırakmaz hem hafif ve ergonomiktir.

 

Blog Yazılarımız
Tümünü Görüntüle
Bilya Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı endüstrilerde işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ya da üretilen şeylerin verimliliğinin artması için küçük ama son derece işlevsel parçalar bulunur. İşte bilyalar da bu parçalardan biridir. Rulmanlarda, taşıma sistemlerinde, üretim makinelerinde ve daha çok farklı alanda karşımıza çıkan bilyalar boyut, malzeme ve tasarım bakımından farklı özellikler gösterebilir. Bu da farklı endüstrilere ve ihtiyaçlara karşılık vermesi anlamına gelir. Peki farklı endüstrilerde kullanılan ve işleri...
Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri
Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Polyamid Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Farklı endüstriler üretim süreçlerinde, ihtiyaçları dahilinde dayanıklılığı, esnekliği, ısıya karşı dayanıklılığı, maliyetlerinin düşüklüğü ve daha pek çok faktöre bağlı olarak çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin ihtiyaçları karşılaması önemli olduğu kadar, maliyetleri düşürmesi ve olabilecek en iyi tüketici ürünlerini ortaya çıkarması da önemlidir. Bu anlamda son yüzyılın en yaygın kullanılan malzemelerinden biri polyamid ya da poliamit olarak karşımıza...
Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?
Ağır Sanayi Tekerleği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağır sanayi sektöründe hem hammaddelerin hem de nihai ürünlerin taşınması önemli işlerden biridir. Dolayısıyla lojistik alanında kullanılan araçlar ve bu araçların tekerleri de son derece önemlidir. Peki ağır sanayi tekerleği nedir, ne gibi özellikler sunar ve farklı alanlarda kullanılan ağır sanayi tekerleklerinin kullanım alanları nelerdir?
Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık...
Sanayi Nedir? Sanayi Örnekleri Nelerdir?
Türkiye, organize sanayi bölgelerinin sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca çok sayıda limana sahip olması ihracat ve ithalat faaliyetleri bakımından da son derece önemli. Sanayi faaliyetleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişim göstermeye devam ediyor. Ülkelerin ekonomik olarak gelişmesini ve toplumsal refahın yükselmesini sağlayan en önemli lokomotiflerden biri olarak kabul edilen sanayi nedir ve sanayi ürünleri nelerdir?
Çelik Nedir? Hammaddesi Nedir?
İnşaat, otomotiv, enerji ve makine de dahil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan çelik, bugün üretim süreçlerinin de en önemli malzemelerinden biri durumunda. Sahip olduğu özellikler sayesinde maksimum bir dayanıklılık sunan bu ürün hem ekonomik olması hem de üretim süreçlerinin kolay olması nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor. Çelik malzemeler ile hem günlük olarak kullandığımız pek çok araçta hem de devasa yapılarda karşılaşmak mümkün. Peki çelik...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.