Rulman Nedir?

Rulman Nedir?

14 Aralık 2022

Rulman sözlük anlamıyla; mekanik ve elektrikli düzeneklerde kayma sürtünmesi yerine bir yuvarlanma sürtünmesi sağlayarak enerji yitirilmesini azaltmak için yataklarla muylular arasına yerleştirilen parça anlamını taşımaktadır. Temel olarak 4 farklı ana parçanın bir araya gelmesiyle meydana gelir; en basit şekliyle rulmanı oluşturan bileşenler;

 

  • Kanallara sahip iki bilezik veya disk
  • Makaralar veya bilyalar şeklinde döner elemanlar
  • Döner elemanları ayrı tutan ve yönlendiren bir kafes

 

En basit rulmanlar, yüzeyin şekli, boyutu, pürüzlülüğü ve konumu üzerinde değişen derecelerde kontrole sahip, kesilmiş veya bir parça halinde oluşturulmuş yatak yüzeyleridir.

Taşınan bir nesneyi destekleyen veya taşıyan ahşap makaralar şeklindeki rulmanlı yatağın icadı oldukça eskiye dayanmaktadır. Yuvarlanan eleman yatağının en eski örneği, İtalya'nın Nemi Gölü'ndeki Roma Nemi gemilerinin kalıntılarından dönen bir masayı destekleyen ahşap bir bilyadır.

 

Leonardo da Vinci, 1500 yılı civarında bir helikopter tasarımında bilyalı rulmanları çizimlerinde kullandı. Bu, günümüzde dahi havacılık tasarımlarında bir ilkti.

İlk bilyalı ve makaralı rulmanlarda yaşanan bir problem, bilyaların veya makaraların birbirine çarparak ek sürtünmeye ve enerji kayıplarına neden olmasıydı. Dönen elemanların birbiriyle etkileşimlerinin, her bir bilyeyi veya silindiri birer kafes içine alarak azaltılabileceği Galileo tarafından 17. YY.'da tespit edilmiştir.

 

 

Rulman Ne İşe Yarar?

 

Rulmanlar yuvarlanma sürtünmesi oluşturarak kayma sürtünmesini engellemeye çalışırlar. Bu sayede enerji kayıpları en aza indirilir ve daha verimli bir dönme/ çalışma elde edilir. Rulman, hareketli mekanik parçaları yataklayan (hareketlerini sınırlandıran), parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltan bir makine elemanıdır.

Birbirine göre farklı yönlerde dönen parçaların bu hareketi minimum sürtünme ile yapmasını sağlayan, daha az güç harcanarak, daha yüksek devirlere çıkabilmesine olanak sağlamaktadır.

                                                                                                                                        Rulman Çeşitleri Nelerdir?

 

Hemen her makinede çeşitli ebatlarda bulunan rulmanların, günümüzde 300 bin civarında çeşidi bulunur. Her makinenin işlevi ve büyüklüğüne orantılı olarak, birden fazla rulman kullanımı sıklıkla rastlanan bir durumdur. Genel hatlarıyla rulman çeşitlerini aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz;

 

Tek ve çift sıra bilyalı rulmanlar; bilyalı rulmanlar tüm rulman tipleri içerisinde en yüksek devir sayısı sınırına sahiptir. Makaralı rulmanlara göre daha az yüzey teması sağladıklarından daha az sürtünme ile daha yüksek devir sayıları elde edilebilir. Her iki tarafında da kapağı bulunan rulmanlar bakım gerektirmez.

 

Oynak bilyalı rulmanlar; oynak bilyalı rulmanlar çift sıralı, dış bilezikteki yuvarlanma yolu iç bükey küre biçiminde olan, parçalarına ayrılmayan rulmanlardır.

Açısal temaslı bilyalı rulmanlar; tek sıralı eğik bilyalı rulmanlar: Sadece bir yönden gelen eksenel yükleri taşıyabilirler ve bu nedenle ikinci bir rulmanın yanına monte edilmeleri gerekir. Tek sıralı eğik bilyalı rulmanlar parçalarına ayrılmazlar.

Silindirik makaralı rulmanlar; silindirik makaralı rulmanlar parçalarına ayrılabilen radyal rulmanlardır. İç bileziği şekline göre ve aksesuar kullanımına göre rulmanların isimlendirmesi yapılır.

 

Konik makaralı rulmanlar; metrik ve inç seri rulmanlar olmak üzere adlandırılırlar. İnç serisindeki rulmanlar özel kodlamalara sahiptir. Konik makaralı rulmanlar eksenel yükleri bir yönde taşıyabilirler.

Oynak makaralı rulmanlar; oynak makaralı rulmanlar dış bilezikteki yuvarlanma yolu iç bükey küre biçiminde olan ve parçalarına ayrılmaz rulmanlardır. Genelde kullanılan kafesler plastik malzemedendir.

 

Rulman Nerelerde Kullanılır?

 

Farklı boyutlardaki yataklar ve şaftlar için değişik ölçülerde üretilebilen millerin yataklanmasında kullanılan rulmanlardan yüksek verim almak için doğru rulmanın seçilmesi gerekir.

 

 

Rulmanların işlevi ile ilgili son derece basit bir örnek vermek gerekirse; bisikletlerin tekerlek merkezinde jantın bağlı olduğu milin üzerinde rulman yer alır. Bu rulmanlar tekerlek milinin yataklanmasıyla tekerleğin ekseni etrafında rahatça dönebilmesini sağlamaktadır. Bu noktada rulman ne kadar kaliteli ve sürtünmesiz olursa, pedallardan bisiklete iletilen hareket de o denli kolay olacaktır.

 

 

Rulmanlı Tekerlek Çeşitleri Nelerdir?

 

Tekerleği ve aksı birbirine bağlayan tekerlek rulmanı bu düzeneğin en kritik bileşenlerinden biri. E-Tekerlek olarak neredeyse tüm serilerimizde bilya rulmanlı ya da masura rulmanlı tekerlek ve yedek tekerlek seçeneğimiz mevcuttur.

 

Örneğin iz yapmaz özellikteki şeffaf tekerleğimiz; DBP75x25

 

Orta-Ağır sanayi tipi serilerimizden olan ED serisi tekerleklerimizde bilya rulmanlı tekerleğimiz; https://www.e-tekerlek.com/oynak-frenli-tabla-baglantili-bilya-rulmanli-poliuretan-agir-sanayi-tekerlegi-cap150-ed01-zbp-150f

 

 

 

https://www.e-tekerlek.com/ daki Bilya rulmanlı tekerleklerimize örnektir.

 

Bunların dışında masura rulmanlı tekerleklerimiz için de aşağıdaki linkten ulaşabilir, masura rulmanlı tekerlek çeşitlerimizi inceleyebilirsiniz.

 

https://www.e-tekerlek.com/tekerlekler?multi=142-1959

 

Blog Yazılarımız
Tümünü Görüntüle
Bilya Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı endüstrilerde işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ya da üretilen şeylerin verimliliğinin artması için küçük ama son derece işlevsel parçalar bulunur. İşte bilyalar da bu parçalardan biridir. Rulmanlarda, taşıma sistemlerinde, üretim makinelerinde ve daha çok farklı alanda karşımıza çıkan bilyalar boyut, malzeme ve tasarım bakımından farklı özellikler gösterebilir. Bu da farklı endüstrilere ve ihtiyaçlara karşılık vermesi anlamına gelir. Peki farklı endüstrilerde kullanılan ve işleri...
Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri
Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Polyamid Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Farklı endüstriler üretim süreçlerinde, ihtiyaçları dahilinde dayanıklılığı, esnekliği, ısıya karşı dayanıklılığı, maliyetlerinin düşüklüğü ve daha pek çok faktöre bağlı olarak çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin ihtiyaçları karşılaması önemli olduğu kadar, maliyetleri düşürmesi ve olabilecek en iyi tüketici ürünlerini ortaya çıkarması da önemlidir. Bu anlamda son yüzyılın en yaygın kullanılan malzemelerinden biri polyamid ya da poliamit olarak karşımıza...
Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?
Ağır Sanayi Tekerleği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağır sanayi sektöründe hem hammaddelerin hem de nihai ürünlerin taşınması önemli işlerden biridir. Dolayısıyla lojistik alanında kullanılan araçlar ve bu araçların tekerleri de son derece önemlidir. Peki ağır sanayi tekerleği nedir, ne gibi özellikler sunar ve farklı alanlarda kullanılan ağır sanayi tekerleklerinin kullanım alanları nelerdir?
Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık...
Sanayi Nedir? Sanayi Örnekleri Nelerdir?
Türkiye, organize sanayi bölgelerinin sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca çok sayıda limana sahip olması ihracat ve ithalat faaliyetleri bakımından da son derece önemli. Sanayi faaliyetleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişim göstermeye devam ediyor. Ülkelerin ekonomik olarak gelişmesini ve toplumsal refahın yükselmesini sağlayan en önemli lokomotiflerden biri olarak kabul edilen sanayi nedir ve sanayi ürünleri nelerdir?
Çelik Nedir? Hammaddesi Nedir?
İnşaat, otomotiv, enerji ve makine de dahil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan çelik, bugün üretim süreçlerinin de en önemli malzemelerinden biri durumunda. Sahip olduğu özellikler sayesinde maksimum bir dayanıklılık sunan bu ürün hem ekonomik olması hem de üretim süreçlerinin kolay olması nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor. Çelik malzemeler ile hem günlük olarak kullandığımız pek çok araçta hem de devasa yapılarda karşılaşmak mümkün. Peki çelik...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.