Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri

Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri

28 Kasım 2023

Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?

Termoplastik Nedir?

Isıtıldığında yumuşayan ve şekillendirilebilen, soğuduğunda ise yeniden katılaşan plastik grubu termoplastik olarak adlandırılır. Termoplastik malzemelerin en belirgin farklı, ısıtıldıktan sonra yeniden şekillendirilebilir olmasıdır. Bu özelliği termoplastikleri endüstride ve üretim süreçlerinde yaygın kullanılan bir malzeme haline getirmiştir. Geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir özellikte oldukları için çevreci bir malzeme olarak değerlendirilebilirler.

 

Termoplastik yapısının teknik tanımı ise şu şekilde yapılabilir: Termoplastiklerin molekül yapısını meydana getiren zincir içerisinde kovalent bağlar, zincirlerin arasında ise Van der Waals bağları bulunur. Bu yüzden ısıtıldığı zaman viskozite düşer ve atom zincirlerinin birbirinden kopmasına bağlı olarak akıcılık meydana gelir. Nitekim termoplastik malzeme soğuduğu zaman ise bu kopan zincirler yeniden birleşir ve malzeme katılaşır. Peki termoplastikler özellikleri ile bize neler gösterir ve termoplastik malzemeler nelerdir?

Termoplastik Malzeme Özellikleri

Günlük yaşantımızda her an karşımıza çıkan termoplastik özellikleri sayesinde pek çok sektöre kolay ve hızlı şekilde entegre olmuştur. Termoplastiklerin sunduğu en temel özellikler ise şu şekilde listelenebilir:

 

  • Termoplastik yüksek sıcaklıklarda erirken, düşük sıcaklıklarda katılaşır. Bu da yeniden şekillendirilmesini mümkün kılar.
  • Esnektir ve elastik özellikleri sayesinde çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilir.
  • Kimyasal maddelere karşı dirençlidir,
  • Hafif olması sebebiyle taşıma ve kullanım kolaylığı sağlar,
  • Elektriksel yalıtım özelliklerine sahiptir,
  • Farklı renklerde ve desenlerde üretilebilir,
  • Eritildikten sonra yeniden kullanılabildiği için geri dönüştürülebilir bir yapıdadır,
  • Kesilebilir, delinebilir ya da birleştirilebilir özellikte olduğundan kolay işlenebilir,
  • Üretim süreçlerinde kullanılan pek çok malzeme ile mukayese edildiğinde çok daha düşük maliyetlidir,
  • Farklı termoplastik türleri, farklı özellikleri sayesinde çok çeşitli ihtiyaçlara karşılık verebilir.

 

Aslında termoplastik ne demek öğrendiğiniz zaman, her zaman yakınınızda olan pek çok içinde termoplastik bulunduğunu ya da bazı eşyaların doğrudan termoplastikten üretildiğini fark edebilirsiniz.

Termoplastik Malzemeler Nelerdir?

Termoplastik malzemeler semikristaller ve amorf olmak üzere iki farklı grupta toplanır. Semikristal grubu içerisinde polietilen (PE), poliamid (PA) ve polioksimetilen (POM) bulunur. Amorf grubu içerisinde ise polikarbonat (PC), polistiren (PS) ve polivinil klorür (PVC) bulunur. Tüm bu termoplastik malzemelerin özellikleri ve türlerine göre kullanım alanları da farklıdır.

Termoplastik Kullanım Alanları

Farklı sektörler kendi ihtiyaçlarına göre farklı termoplastik polimerler kullanabilir. Türlerine göre termoplastik kullanım alanları ise şunlardır:

 

  • Polietilen malzemeler plastik şişe ve torba, ambalaj malzemeleri ya da boru hatlarının üretiminde kullanılabilir.
  • Polipropilen malzemeler dayanıklı, hafif ve kimyasal maddelere karşı yüksek mukavemetli oldukları için plastik kapların ve çatal bıçakların yanı sıra otomotiv parçalarında ve tıbbi ekipmanlarda da kullanılabilir.
  • PVC malzemeler yüksek dayanıklılığı ve elektriksel izolasyon sağlıyor olması nedeniyle boru hatlarının yanı sıra kablo izolasyonlarında ya da pencere profilleri ve kaplamalarında kullanılabilir.
  • Polietilen tereftalat ya da daha çok bilinen adıyla PET malzemeler şeffaf, sert ve dayanıklıdır. Yaygın olarak plastik şişelerde ya da ambalaj malzemelerinde kullanılır.
  • Polistren malzemeler taşınabilir soğutucularda ve yapı izolasyonlarında kullanılabilir.
  • Polimetil metakrilat ya da PMMA şeffaf ve cama benzeyen sert yapısı ile vitrin, tabela ya da optik lens gibi ürünlerde kullanılır; bu malzeme plexiglass olarak da bilinir.
  • En sık kullanılan termoplastik malzemelerden olan poliamid ya da naylon, dişlilerden rulmanlara, tekstil ürünlerinden otomotiv parçalarına kadar pek çok alanda kullanılır.

 

Tüm bunlara ek olarak tüm sektörlerin taşımacılık ve depolama faaliyetlerinde kullanılan forklift ya da transpalet gibi araçlarda da yine yüksek dayanıklılığı ile termoplastik teker tercih edilebilir. Siz de termoplastik teker modellerini incelemek ve hızlı şekilde sipariş oluşturmak isterseniz, e-Tekerlek.com’u tercih edebilirsiniz.

Blog Yazılarımız
Tümünü Görüntüle
Bilya Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı endüstrilerde işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ya da üretilen şeylerin verimliliğinin artması için küçük ama son derece işlevsel parçalar bulunur. İşte bilyalar da bu parçalardan biridir. Rulmanlarda, taşıma sistemlerinde, üretim makinelerinde ve daha çok farklı alanda karşımıza çıkan bilyalar boyut, malzeme ve tasarım bakımından farklı özellikler gösterebilir. Bu da farklı endüstrilere ve ihtiyaçlara karşılık vermesi anlamına gelir. Peki farklı endüstrilerde kullanılan ve işleri...
Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri
Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Polyamid Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Farklı endüstriler üretim süreçlerinde, ihtiyaçları dahilinde dayanıklılığı, esnekliği, ısıya karşı dayanıklılığı, maliyetlerinin düşüklüğü ve daha pek çok faktöre bağlı olarak çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin ihtiyaçları karşılaması önemli olduğu kadar, maliyetleri düşürmesi ve olabilecek en iyi tüketici ürünlerini ortaya çıkarması da önemlidir. Bu anlamda son yüzyılın en yaygın kullanılan malzemelerinden biri polyamid ya da poliamit olarak karşımıza...
Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?
Ağır Sanayi Tekerleği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağır sanayi sektöründe hem hammaddelerin hem de nihai ürünlerin taşınması önemli işlerden biridir. Dolayısıyla lojistik alanında kullanılan araçlar ve bu araçların tekerleri de son derece önemlidir. Peki ağır sanayi tekerleği nedir, ne gibi özellikler sunar ve farklı alanlarda kullanılan ağır sanayi tekerleklerinin kullanım alanları nelerdir?
Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık...
Sanayi Nedir? Sanayi Örnekleri Nelerdir?
Türkiye, organize sanayi bölgelerinin sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca çok sayıda limana sahip olması ihracat ve ithalat faaliyetleri bakımından da son derece önemli. Sanayi faaliyetleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişim göstermeye devam ediyor. Ülkelerin ekonomik olarak gelişmesini ve toplumsal refahın yükselmesini sağlayan en önemli lokomotiflerden biri olarak kabul edilen sanayi nedir ve sanayi ürünleri nelerdir?
Çelik Nedir? Hammaddesi Nedir?
İnşaat, otomotiv, enerji ve makine de dahil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan çelik, bugün üretim süreçlerinin de en önemli malzemelerinden biri durumunda. Sahip olduğu özellikler sayesinde maksimum bir dayanıklılık sunan bu ürün hem ekonomik olması hem de üretim süreçlerinin kolay olması nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor. Çelik malzemeler ile hem günlük olarak kullandığımız pek çok araçta hem de devasa yapılarda karşılaşmak mümkün. Peki çelik...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.